Korona vauhditti liiton toimintatapojen muutosta

Arki muuttui maaliskuun puolessa välissä kerralla. Liiton neuvontapuhelimet, Facebook-ryhmät ja keskustelupalstat täyttyivät huolestuneista kysymyksistä. Järjestö otti ripeästi käyttöön verkkotoiminnan antamat mahdollisuudet, kertoo liiton toiminnanjohtaja Paula Hellemaa.

Koronavirus on vaikuttanut jokaisen ihmisen elämään ja koskettanut myös liiton kohderyhmää. Kaikki kasvokkain suunnitellut kurssit ja tapaamiset peruttiin. Korona muutti liiton toimintaa ja vauhditti toimintatapojen muutosta, toteaa Paula Hellemaa.

- Yhtä rivakasti järjestötoiminta otti käyttöön kaikki verkkotoiminnan antamat mahdollisuudet: puhelinneuvontaa lisättiin ja peruuntuneiden kurssien ja tapaamisten tilalle suunniteltiin verkkokursseja. Verkkovertaistreffeistä tuli suosittu toimintatapa ja niitä tullaan jatkamaan varmasti jatkossakin. Verkosto ja vaikuttamistoiminta siirtyi työntekijöiden mukana tehtäväksi etäkokouksin kotiin.

Kaikkien yhteinen järjestö

Liitossa viime syksynä tapahtuneen organisaatiomuutoksen myötä järjestettiin tehtäviä uudelleen ja liitto päätti esimerkiksi luopua toimitusjohtajan tittelistä. Syyskuussa liiton uutena toiminnanjohtajana aloitti terveystieteiden maisteri Paula Hellemaa, joka oli työskennellyt 10 vuoden ajan liitossa alue-, asiantuntija- ja järjestötoiminnan johtajana.  

- Olen ollut mukana kehittämässä ja toteuttamassa liiton ydintehtäviä, monimuotoista vertais ja vapaaehtoistoimintaa ja vaikuttamistoimintaa. On ollut hienoa päästä tekemään yhteistyötä niin sitoutuneiden vapaaehtoisten, kokemustoimijoiden kuin maan parhaiden asiantuntijoidenkin kanssa.

Hellemaa tuntee itseni onnekkaaksi, että saa työskennellä rakastamansa järjestötyön parissa ja tehdä merkityksellistä työtä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen eteen.

- Olen toiminut erilaisissa yhdistyksissä vapaaehtoisena opiskeluajoista lähtien niin opiskelijatoiminnassa, lapsijärjestöissä kuin urheiluseuroissakin. Allergia, iho ja astmaliiton työn koen erityisen tärkeäksi ja läheiseksi.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tahtotilana on nyt saada entistä paremmin jäsenten ääni kuulumaan. Liiton ydin on sairastava ja hänen lähimmäisensä.

- Olemme muuttaneet toimintatapaamme entistä avoimmeksi ja osallistavammaksi ja toivon mukaan se näkyy myös ulospäin. Tavoitteena on meidän kaikkien yhteinen järjestö, jonka toiminta on jäsenistön tahdon mukaista ja asiantuntija ja kokemustieto täydentävät toisiaan. Lisäksi haluamme, että erilaisissa elämänvaiheissa olevilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua järjestömme toimintaan niin lyhyt- kuin pitkäkestoisestikin.

- Meillä on aktiivinen liitto, monipuolista toimintaa, ammattitaitoinen henkilöstö, hyvät verkostot ja sitoutuneita vapaaehtoisia. Yhdessä voimme koota ihmisiä yhteen, tarjota ja kehittää monimuotoisia osallistumisen ja vaikuttamisen kanavia sekä auttaa ja tukea arjessa.

Osallisuus, osallistaminen ja osallistuminen

Toiminnanjohtajana Hellemaa haluaa olla uudistava ja rohkea puutarhuri, joka saa kaikenlaiset kukat kukoistamaan ja innostumaan järjestössä, jonka toiminnassa on vahvasti mukana niin työntekijät, jäsenyhdistykset, vapaaehtoiset, jäsenet, sairastavat ja heidän läheisensä sekä yhteistyökumppanit.

- Minun roolini on toimia luotsina yhteisössä, jossa jäsenten ääni kuuluu ja toteutuu. Pidän kunniana, että voin edistää hyvää ja yhdenvertaista arkea verkostojen, yhteiskunnallisen vaikuttamisen, tutkimuksen ja järjestöpalveluidenkin kautta sekä tietenkin yhteistyössä jäsenyhdistysten ja jäsenten kanssa.

- Luotan ihmisiin ja olen hyvä tunnistamaan ihmisten vahvuuksia ja kehittymismahdollisuuksia. Työn merkityksellisyys on minulle tärkeä asia.

Liiton toiminnan tavoitteet saavutetaan Hellemaan mukaan yhteistyöllä. Hän uskoo järjestötyössä kolmen o:n tekniikkaan: osallisuuteen, osallistamiseen ja osallistumiseen.

”Yhdessä olemme enemmän!”

- Tehtävämme on jatkaa toimintamallien kehittämistä, joilla mahdollistamme entistä paremmin sen, että erilaiset toimijat pääsevät mukaan toimintaan. Hiomme myös omia tavoitteitamme niin kansallisen kuin myös kansainvälisen toiminnan osalta.

Hellemaan mukaan järjestötyö on tasapainottelua luopumisen ja uudistumisen, perinteen ja uuden innovatiivisuuden välillä. Minkälaisena hän näkee liiton kymmenen vuoden päästä, mitä on muuttunut?

- Ihmisen kohtaamisen tarve on muuttumaton ja se, että yhdessä olemme enemmän kuin yksin. Toiminnalle on tarvetta jatkossakin. Sairastuneiden määrä ei tule tämänhetkisen tiedon valossa vähenemään, päinvastoin.

- Toimintamuotoja tulee lisää erilaisille osallistujille ja voi olla, että liitolla on tulevaisuudessa eräänlainen virtuaalinen tavaratalo, josta voi hankkia osallistumismuodon, tiedon tai taidon juuri omaan tarpeeseensa. Toivon mukaan tulevaisuudessakin virtuaalitalossa toimii ihan oikeita ihmisiä vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Uskon myös, että jäsenyhdistystoimintamme on vilkasta.

Jos voisin, asuisin veneessä

Paula Hellemaan perheeseen kuuluu mies, kolme lasta ja koira. Nuorin lapsista asuu kotona, kaksi muuta jatko-opiskelee ja asuu omillaan. Uuden oppiminen on hänelle elämäntapa. Opiskelu pitää virkeänä ja ravistelee omaa ajattelua. Myös luontoliikunta eri muodoissaan on lähellä hänen sydäntään.

- Liikun maalla ja merellä kaikin tavoin. Jos voisin, asuisin veneessä.

Hellemaa lähettää lopuksi terveisiä jäsenille:

- Jäsenenä olet tärkein! Yksin ihminen on melko voimaton hankalassa elämäntilanteessa tai vaikuttamistyössä. Siksi haluan kiittää erityisesti siitä, että jäsenenä olet tehnyt valinnan olla allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien puolella. Yhdessä toimiminen merkitsee todellista mahdollisuutta vaikuttaa ja osallistua. Yhdessä olemme enemmän!

 
 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä