Kemikaaleille altistuminen ei juuri huolestuta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvitti suomalaisten ajatuksia kemikaalialtistuksesta. Tutkimus tehtiin marraskuussa 15–79-vuotiaille suomalaisille kuluttajille.

Tukesin teettämän tutkimuksen mukaanviidennes suomalaisista on joko erittäin tai melko paljon huolestunut kemikaaleille altistumisesta. Tutkimuksen mukaan naiset pohtivat kemikaaliasioita miehiä selvästi enemmän. Luotettavaa kemikaalitietoa suomalaiset saavat mielestään pakkausmerkinnöistä, viranomaisilta sekä nettilähteistä.

Kemikaalialtistuksesta huolestuneiden naisten osuus on 27 prosenttia, miesten vain 13 prosenttia. Ikäryhmittäin erot ovat yhtä selkeitä. Alle 25-vuotiaista vain joka kymmenes on kemikaalialtistuksesta huolissaan, kun taas 50-64-vuotiaiden ikäryhmästä useampi kuin joka neljäs.

Allergia-, iho- ja astmaliiton näkökulma

Asiantuntija, kemisti Sanna Virtanen Allergia-, iho- ja astmaliitosta vastaa Allergia-, iho- ja astmaliiton kemikaalineuvonnasta. Hän vahvistaa tutkimuksen tuloksia oman työnsä näkökulmasta: lähes yksinomaan naiset kysyvät liiton neuvonnasta kemikaaliaiheesta.

- Neuvontaan tulee kysymyksiä laidasta laitaan. Osa kysyy saamistaan iho-oireista. Toiset kysyvät kemikaalien välttämisen tarpeellisuudesta.

Sanna Virtanen painottaa, että kemikaalien täydellinen välttäminen on mahdotonta – kemikaaleja on luonnossakin. Omilla valinnoilla voi kuitenkin vaikuttaa kemikaalialtistumisen määrään.

- Hajusteettomat tuotteet sekä sisustuksessa ja rakentamisessa vähäpäästöiset tuotteet vähentävät turhaa kemikaalikuormaa, asiantuntija Sanna Virtanen Allergia-, iho- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Allergia-, iho- ja astmaliitto tuo kemikaalinäkökulmaa esille säännöllisesti. Esimerkiksi kevään Allergiaviikolla teemana oli uusien vaatteiden peseminen ennen ensikäyttöä. Allergia & Astma -lehdessä on myös julkaistu artikkeleita mm. kemikaaleista yleensä, hiusvärjäyksestä sekä tatuoinneista.

Etenkin naiset lukevat käyttöohjeita hyvin

Tukesin tutkimuksen perusteella naiset lukevat käyttöohjeet ja tutkivat varoitusmerkit miehiä tunnollisemmin. Valtaosa pienten lasten vanhemmista kiinnittää huomiota lapsensa altistumiseen kemikaaleille. Hieman yli kymmenesosa ei kuitenkaan kiinnitä huomiota lapsen altistumiseen.

Vastaajilta kysyttiin, miten kemikaaleille altistumista voisi välttää. Yli 40 prosenttia vastaajista sanoo välttävänsä vaarallisia kemikaaleja sisältäviä tuotteita ja lähes yhtä moni luottavansa pakkausmerkintöihin ja käyttöohjeiden noudattamiseen. Suojakäsineitä ja muita suojaimia käyttää noin 30 prosenttia vastanneista. Yli viidennes kertoo valitsevansa ympäristöystävällisiä tuotteita.

Joka kolmas luottaa pakkausmerkintöihin

Suomalaiset luottavat nettitietoon kemikaaliasioissa. Vastaajista 43 prosenttia turvautuu internetiin selvittäessään, sisältääkö tuote ongelmallisia kemikaaleja. Myös etikettejä ja pakkausmerkintöjä luetaan ahkerasti.

Tällä kertaa tutkimuksessa selvitettiin myös, mitä tiedonlähdettä vastaajat pitävät kemikaaliasioissa luotettavimpana. Joka kolmas vastaajaa luottaa pakkausmerkintöihin, ja joka neljäs vastaaja pitää luotettavimpana tiedonlähteenä viranomaisia ja mediaa.

Torjunta-aineiden riskit pohdituttavat eniten

Tutkimuksessa kysyttiin, missä tilanteissa vastaajat miettivät useimmin kemikaaliriskejä. Listan kärjessä ovat puutarhan torjunta-aineet, hiusvärit, pesuaineet, maalit ja ruoka.
Tutkimuksessa kysyttiin myös erilaisten jätteiden lajittelukäytännöistä sekä kierrätysasioista. Yhdeksän vastaajaa kymmenestä sanoo, että kotitaloudessa lajitellaan tai kierrätetään kaikki paperi, ongelmajätteet ja metallit. Myös nestepakkauskartongit ja biojätteet lajitellaan ahkerasti. Muovin sanoo lajittelevansa puolet vastaajista.
Naiset lajittelevat tai kierrättävät erilaisia tuotteita selvästi miehiä useammin.

Enemmistö välttää turhia pakkauksia

Ostoksia tehdessään 60 prosenttia vastaajista välttää turhia pakkauksia ja joka kolmas muovipusseja. Kaksi viidestä välttää kosmetiikkaa, joka sisältää mikromuoveja. Turhia pakkauksia vältetään erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kierrätettyjä vaatteita käyttää noin kaksi kolmesta suomalaisesta. Ulkomaiset nettikaupat ovat tuttuja ostospaikkoja kolmannekselle vastaajista. Vajaa kolmannes suomalaisista käyttää vaatteita, jotka on valmistettu kierrätetystä materiaalista.

Marraskuussa 2017 tehdyn kemikaaliturvallisuustutkimuksen kohderyhmä oli 15–79-vuotiaat suomalaiset kuluttajat, ja siihen vastasi 1 006 henkilöä. Otos muodostettiin satunnaisotannalla ja painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen ja talouden koon mukaan kohderyhmää edustavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistulosten osalta noin ±3 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamustasolla.

Taloustutkimuksella nyt toista kertaa teetetyn tutkimuksen perusteella huolestuneiden osuudet eivät ole juuri muuttuneet kolmessa vuodessa.

Lähteet: Tukesin tiedote 11.12.2017, Allergia-, iho- ja astmaliitto

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!