Katse käsiin - onko iho kunnossa?

Kuivat kädet ovat yleinen vaiva talvella. Kylmä ilma, viima ja alhainen ilmankosteus sekä näkyvät että tuntuvat. Käsienkin ihoa pitää hoitaa paitsi mukavuussyistä niin myös käsi-ihottuman välttämiseksi.

Kuntoutussuunnittelija Teija Launis Allergia-, iho- ja astmaliitosta antaa neuvot talviseen käsien hoitoon.

1. Suojaa kädet kylmältä ilmalta. Käytä tuulenpitäviä, lämpimiä rukkasia tai ulkokäsineitä myös silloin, kun käyt vai pikaisesti ulkona. Pidä siis kädet lämpiminä vaikka vain postilaatikolla käydessäsi! Pyykki kuivuu pakkasessa hetkessä – niin kuivuvat kädetkin, Teija Launis vertaa.

2. Pese kädet perusvoiteella. Minimoi ihoa kuivattavan saippuan käyttö. Pese kädet sen sijaan perusvoiteella. Sama ohje toimii koko vartalolle: perusvoide toimii hyvin suihkusaippuan sijaan.

3. Rasvainen voide ja hanskat käteen nukkumaan mennessä. Kun käsien iho on kuiva, on syytä käyttää rasvaista voidetta. Rasvaa kädet ennen nukkumaan menoa. Käytä voidetta runsaasti. Päälle vedetään ohuet puuvillahanskat, jotka suojaavat liinavaatteita ja toisaalta pitävät rasvan käsissä ennen ihoon imeytymistä. Hanskoja saat apteekista, mutta myös sekatavaramyymälöistä ja vaikkapa rakennustarvikeliikkeistä.

4. Suojaa kädet pesuaineilta. Jos peset tiskiä tai pyykkiä käsin, käytä suojahanskoja. Pesuaineet liuottavat rasvan pois iholtasi ja kuivattavat siis käsiä entisestään.

5. Hemmottele kuivaa ihoa öljykylvyllä. Laita kulhoon lämmintä (ei kuumaa) vettä ja loraus öljyä. Liota käsiä noin 10 minuuttia ja kuivaa iho kevyesti painelemalla. Tämän jälkeen voit vielä voidella kädet perusvoiteella.

Nämä ohjeet on laadittu kuivan käsi-ihon hoitoon. Varsinaiseen käsi-ihottumaan käytetään myös lääkevoiteita lääkärin ohjeen mukaan. Käsi-ihottuma voi syntyä erilaisista pitkään jatkuneista ärsykkeistä ja ihottuma kroonistuu helposti. Siksi käsien ihosta on hyvä pitää huolta jo ennen kuin iho ärsyyntyy. Lisätietoa käsi-ihottumasta saat Allergia-, iho- ja astmaliiton Käsi-ihottuma -oppaasta.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!