Karvatupen tulehdus, sukupuolitauti - vai sittenkin hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa on krooninen, aaltoileva sairaus, joka aiheuttaa ihonalaisia tulehduskyhmyjä ja paiseita. Vertaistuki tässäkin sairaudessa on tärkeää.

Hidradenitis suppurativa tunnetaan myös nimellä HS-tauti. Hidradenitis suppurativa on huonosti tunnettu ja diagnoosoin saaminen kestää yleensä pitkään. Sairastavien mukaan hidradenitis suppurativa on usein tulkittu ensiksi karvatupen tulehdukseksi tai jopa sukupuolitaudiksi.

Hidradenitis suppurativan oireita ovat toistuvat, pitkäaikaiset paiseet, tulehduskyhmyt, vuotavat ontelot ja käytävät ihossa. Tyypillisesti oireet ilmenevät nivusissa, kainaloissa, pakaravaossa, pakaroissa ja erityisesti naisilla rintapoimuissa. Muutoksia voi ilmetä myös epätyypillisillä alueilla.

Suomessa sairastavia on noin 50 000. Vaikeaa hidradenitis suppurativaa sairastavia on merkittävä, valtaosalla sairaus on kuitenkin todennäköisesti lievää.

Hidradenitis suppurativa -opas on saatavilla Allergia- ja astmaliiton verkkosivuilta.

Vertaistuesta voimaa

Tässä, kuten muissakin sairauksissa, vertaistuki antaa voimia ja keskustelut virkistävät. Allergia- ja astmaliitto järjestää 11. kesäkuuta hidradenitis suppurativaa sairastavien tapaamisen Suomenlinnassa Helsingissä. Tapaaminen alkaa klo 11 Kauppatorilla Suomenlinnan lauttaterminaalissa.

Alustava ohjelma, hakulomake. Lisätiedot: erityissuunnittelija Risto Heikkinen, etunimi.sukunimi@allergia.fi.

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!