Kaikki irti lyhyestäkin lomasta

Talviloma häämöttää? Ota käyttämäsi lääkkeet mukaan matkalle! Työterveyspsykologi neuvoo, miten pääset irti työkiireistä muutamankin päivän lomalla.

Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko muistuttaa, että lääkkeet on syytä ottaa mukaan lykyellekin lomamatkalle. Ulkomaille lähdettäessä kannattaa mukaan ottaa myös lääkereseptit.

Talviulkoilussa lääkkeet on hyvä pitää kehon lähellä lämpimänä.

Esimerkiksi sumutemaiset astmalääkkeet eivät kestä pakkasta. Siksi lääkkettä ei myuöskään pidä jättää kylmenevään autoon tai reppuun.

Miten ottaa kaikki irti lyhyestä lomasta?

Loman irtiottovinkit antaa työterveyspsykologi Axel Aminoff Mehiläisen tiedotteessa:

1. Älä ajattele työtä loman aikana. Rentoutuminen hidastuu, jos mietit pohdit työtehtäviä lomasi aikana. Päätä tietoisesti, että et ajattele työhön liittyviä asioita.

2. Älä aikatauluta lomaa samoin kuin arkea. Tiukka aikataulu voi muuttua velvoittavaksi ja velvoitteet voivat aiheuttaa stressiä. Aikataulu saattaa auttaa rytmittämään rajallisen loman kestoa itselle hyödyllisesti, mutta älä suunnittele liian paljon. Tee mieluummin liian vähän.

3. Tee jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Työstä irtautumisessa auttaa arkirytmin rikkominen. Lähde reissuun, mökille tai sukulaisille kylään. Älä kuitenkaan pyri suorittamaan, vaan sen sijaan nautiskele tekemällä asioita, joista pidät.

4. Varmista hyvä unirytmi – sekä lomalla että arjessa. Riittävä, säännöllinen ja virkistävä uni on lomalla ja arjessa yhtä tärkeä asia. Lomalla ei varsinaisesti pysty nukkumaan varastoon, vaikka tällaisesta usein leikkimielisesti puhutaan. Unta voi käyttää mittarina. Jos lomalla tuntee olonsa uupuneeksi ja unta tarvitsee tavallista enemmän, kannattaa pohtia ja selvittää tarvittaessa asiantuntijoiden kanssa sitä, millainen tasapaino omassa elämässä on normaalissa arjessa.

5. Järjestele keskeneräiset asiat töissä ennen lomaa. Töistä irtautumisessa auttaa, kun kiireisimmät hoidettavat ja kesken jääneet työt ovat jollain tavalla järjestyksessä työpaikalla. Vältä korvaamattomuuden illuusion luomista itsellesi. Useissa tapauksissa lomatuuraukset ja työtehtävien aikatauluista sopiminen ovat vain järjestelykysymyksiä.

6. Ilmoita, että lomailet. Työt puskevat väistämättä mieleen, jos vastaat lomalta puhelimeen tai sähköpostiin. Ilmoita työyhteisössä lomastasi, jolloin sinun ei odoteta olevan tavoitettavissa. Käytä hyväksesi sähköpostin poissaolotoimintoa, puhelinvastaajaa ja muita työpaikallasi sovittuja käytäntöjä.

7. Palaa töihin rauhallisesti. Jätä loman jälkeiseen työpäivään aikaa rauhalliseen aloitukseen. Älä täytä ensimmäistä loman jälkeistä päivää liian täyteen tapaamisia ja työtehtäviä. Jätä itsellesi aikaa laskeutua rauhassa takaisin arjen rytmiin. 

8. Ota lomaa myös kiinnostavasta työstä. Ruumiille ja mielelle on terveellistä tehdä muutakin kuin työtä. Myös kiinnostavasta ja mukaansatempaavasta työstä on välillä terveellistä pitää lomaa.

 

Mitkä ovat sinun keinosi päästä irti arjesta lyhyellä lomalla?

Jaa ideasi kommenteissa!

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!