Kahdeksan faktaa valoihottumasta

Kutinaa, punoitusta ja röpelöistä ihottumaa. Suomalaisista jopa viidennes saa jonkinasteisia valoihottumaoireita auringon UV-säteilystä. Mistä valoihottumassa on siis kyse? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiski Ihosairaalasta kertoo.

1 Kutisee ja punoittaa

Valoihottuma on yleensä keväällä tai alkukesästä ilmaantuva kutiseva ja tyypillisesti pieni, punanäppyläinen ihottuma. Se ilmaantuu auringonvalolle altistuneisiin kehon osiin, kuten rintakehään ja olkavarsille – harvemmin kuitenkaan kasvoille. Useimmiten valoihottuma on aavistuksen koholla ja iho näyttää hieman röpelöiseltä. Yleensä valoihottuma kutisee reippaasti. Kun altistuminen valolle loppuu, ihottuma paranee itsestään muutamissa päivissä tai viimeistään parissa viikossa.

2 Aste-eroja riittää

Suomalaisista jopa viidenneksen arvellaan potevan jonkinasteista valoihottumaa. Siinä, missä yhdelle ilmaantuu pientä ihottumaa ilman kutinaa, toista oireet kiusaavat läpi koko valoisan vuodenajan. Lievä valoihottuma on siten hyvin yleinen vaiva. Useimmilla iho myös tottuu nopeasti auringon UV-säteilyyn jo alkukesästä ja oireilu loppuu.

3 Syntysyy yhä arvoitus

Aurinkoihottuman syy on yhä pimennossa. Vaaleaihoinen geeniperimämme on siihen kuitenkin osaltaan vaikuttamassa. Aurinkoihottumassa voi olla kyse viivästyneestä yliherkkyysreaktiosta, eli siitä, että jokin auringonvalon vaikutuksesta ihollamme syntyvä yhdiste aiheuttaisi oireet. Niissä maissa, joissa aurinkoa on tasaisesti tarjolla ympäri vuoden, aurinkoihottumaa ei esiinny.

Suomalaisista jopa viidenneksen arvellaan potevan jonkinasteista valoihottumaa.

4 Lieviin oireisiin mietoa kortisonia

Valtaosa aurinkoihottumista oireilee lievästi kutisten ja punoittamalla – eikä tällaisten oireiden takia tarvitse lähteä lääkäriin. Lieviä valoihottumaoireita voi hoitaa itse apteekista saatavalla reseptittömällä hydrokortisonivoiteella. Auringolle altistuvat paikat kannattaa suojata vaattein, eikä aurinkosuojavoidetta pidä unohtaa. Suojakerroin 50 tai yli on suositeltavaa. Keskipäivän aurinkoa kannattaa välttää.

5 Auringolle voi siedättyä

Auringon UV-säteilylle on syytä altistua harkitusti ja varoen, jos iho on taipuvainen nostattamaan valoihottumaa. Siedättyminen auringolle tapahtuu vähitellen: käsivarsia, dekolteen ja hartian seutua sekä sääriä pidetään valolle altistuneena ensin pari minuuttia, sitten lähdetään sisätiloihin tai peitetään paikat vaatteilla. Viikkojen kuluessa altistusaikaa pidennetään asteittain.

6 Ei yhteyttä ihosyöpiin

Aurinkoihottumalla ei ole suoraa yhteyttä ihosyöpien kehittymiseen. Aurinkoihottumalle altis ei siten ole sen suuremmassa vaarassa saada ihosyöpä kuin keskivertosuomalaisella – kunhan muistaa suojautua riittävästi.

7 Lääkäriin vaikeammissa oireissa

Jos valoihottuma kutisee vaikeasti, jatkuu pitkälle kesään ja valolle altistuminen tuntuu vain pahentavan oireita, on syytä lähteä ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri diagnosoi valoihottuman usein vain nähtyään potilaan ja kuultuaan hänen oireistaan, joskus voidaan myös tehdä valoaltistuskokeita valoihottuman diagnosoimiseksi.

Vaikeaa valoihottumaa lääkäri hoitaa keskivahvalla tai vahvalla kortisonilla. Lääkäri voi myös määrätä potilaalleen SUP-valohoitoa, jota annetaan lisääntyvin annoksin ja joka siedättää ihoa auringonvalolle. Valohoitoon pääsee vain lääkärin kirjoittamalla lähetteellä.

8 Tietyt lääkkeet altistavat

On lääkkeitä, jotka aiheuttavat valoihottuman kaltaisen reaktion silloin, jos näitä lääkkeitä käyttävä altistuu pidempään UV-säteilylle. Kyse ei ole varsinaisesta valoihottumasta, vaan valolääkeihottumasta.

Ole varovainen auringossa, jos käytät esimerkiksi antibiooteista doksi- tai tetrasykliiniä tai nesteenpoisto- ja verenpainelääke hydroklooritiatsidia. Lue aina käyttämäsi reseptilääkkeen pakkausseloste: siinä mainitaan, jos lääke altistaa valolääkeihottumalle.

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?