Joskus ihottuma ottaa vallan

Haluaisin vain elää normaalia elämää, ajattelee moni kutisevan ihonsa yöllä rikki raapinut. Pahinta on, kun ihottuma näkyy kasvoissa. Väsyneenä voi olla vaikea löytää elämästä yhtään hyvää asiaa, mutta mahdollista se on vaikeastakin atooppisesta ihottumasta huolimatta.

Näin ajattelee psykologi Hanna-Maria Mäkelä, joka on ollut myös pienryhmäohjaajana Allergia-, iho- ja astmaliiton sopeutumisvalmennuskursseilla. Hän tuntee atooppisen ihottuman myös omakohtaisesti.

– Atooppinen ihottuma on aika ovela siinä mielessä, että se on yleinen ja lievänä hallittavissa oleva sairaus, mutta pahimmillaan elämän kuormitustekijä, joka ei pysy kurissa ihoa rasvaamalla. Tätä ulkopuoliset eivät aina ymmärrä, Mäkelä sanoo.

Hankalana koetaan usein juuri ihon kutina ja punoitus. Atooppisen ihottuman huono vaihe vaikuttaa myös unen laatuun ja päiväaikaiseen vireyteen.

Psykologi Mäkelän mukaan ihmistä kuormittaa etenkin se, mikä näkyy ulospäin mutta mitä ei itse pysty hallitsemaan.

Työkaverit tai muut ihmiset eivät välttämättä aavista tai tiedä, millaista elämä atooppisen ihottuman kanssa oikeasti on. Moni on hyvä työssään, vaikka heräilee yöllä hermoja raastavaan tunteeseen kuin muurahaiset hiipisivät pitkin kutisevaa ihoa.

Olenko yhtä kuin atopia?

Atooppista ihottumaa sairastavat voivat Mäkelän mukaan kokea sairauden isoksi osaksi identiteettiä. Krooninen pitkäaikaissairaus aiheuttaa huolta myös siitä, mitä muut ajattelevat ja kuinka sairaus vaikuttaa tulevaisuuden valintoihin elämässä.

Myös itsetunto on koetuksella.

– Lapsena sairastuneet kokevat atopian ehkä luontevammin vain yhdeksi osaksi identiteettiä. Aikuisena tai erityisesti nuoruusiässä sairauden puhkeaminen on isompi kriisi, koska jo hoitorutiinien opettelu vaatii silloin totuttelua ja ulkonäköpaineet vaivaavat.

Sairauteen sopeutuminen vaihtelee. Mäkelä sanoo, että ainakin ihmisen temperamenttipiirteet ja persoonallisuus ovat yhteydessä siihen, miten ihminen ylipäätään suhtautuu elämän vastoinkäymisiin.

– Voi miettiä, pitääkö itseään perusterveenä ihmisenä vai sairaana atooppisesta ihottumasta huolimatta tai sen takia. Sairauden hyväksymistä helpottaa, jos lähipiirissä on muitakin atooppista ihottumaa potevia henkilöitä. 

Lapsen vanhempien suhtautuminen vaikuttaa siihen, miten ison roolin sairaus elämässä saa. Jos vanhemmat kokevat tilanteen raskaaksi, taakka voi siirtyä huomaamatta myös lapselle.

On monia kuitenkin keinoja, joilla voi helpottaa sopeutumista. Mäkelä rohkaisee kokeilemaan esimerkiksi pienten lasten kanssa rasvausleikkejä. Rasvapurkkeihin voi kiinnittää tarroja ja lapsi voi itse rasvata ihoaan ainakin perusvoiteilla.

Sopeutumista ja selviytymistä

Jos iho on kuitenkin sairas, niin mistä voi löytää elämään hyvinvointia?

– Voimme tietoisesti yrittää etsiä elämästä asioita, joihin voimme itse vaikuttaa. Jos en vaikka voi harrastaa hikiliikuntaa, nautin luonnossa kävelystä. Joku muuttuu stressitilassa kärttyisäksi, joku toinen alakuloiseksi tai masentuu. Joku hakee aina ratkaisua.

Sopeutuminen on siis yksilöllistä.

Nykyisin puhutaan paljon resilienssistä, selviytymiskykyisyydestä. Resilienssi henkilö pitää itseään enemmän selviytyjänä eikä uhrina. Hän myös auttaa toisia ja osaa ottaa vastaan heiltä vertaistukea.

Moni löytääkin tasapainon omista voimavaroista sekä läheisten ja vertaisten tuella. Saman kokeneet osaavat rohkaista ja antaa käytännön neuvoja.

Ammattiavun hakemista ei myöskään pidä arkailla.

– Jos ihosairaus vaikeuttaa elämää, psykologin kanssa puhuminen voi aukaista vaikeimpia solmuja. Väsyminen on aivan normaali reaktio epänormaalissa tilanteessa, eikä kurjaan oloon tarvitse tottua. Esimerkiksi kognitiivisesta psykoterapiasta voi silloin olla apua.

Hanna-Maria Mäkelä sanoo, että myös mielenterveyspalveluissa tarvitaan lisää tietoa yleisistä ihosairauksista. Silloin ymmärtää paremmin atooppista ihottumaa sairastavan arjen haasteita, kuten esimerkiksi säännöllisen rasvauksen merkityksen.

Kaikki ei aina suju hoitosuunnitelman mukaan. Silloin on hyvä tietää, että apua on olemassa.
 

Teksti: Vuokko Maria Nummi

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?