Jos siitepölykevät oli tukala, nyt on aika toimia

Nyt on oikea hetki muistella viime kevään vuotavaa nenää ja kutisevia silmiä. Siitepölyallergian siedätyshoito aloitetaan yleisesti tai suositellusti syksyllä ja parhaimmillaan se helpottaa jo seuraavan kevään oireita. Siedätyshoidot jatkuvat yleensä kolme vuotta.

- Siedätyshoito vaikuttaa elimistön immuunipuolustukseen eli se opettaa elimistöä sietämään allergian aiheuttajaa. Yleisimmin siedätetään koivun siitepölylle ja heinille, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia, iho- ja astmaliitosta.

Ennen siedätyshoidon aloittamista erikoislääkärin tulee tehdä siedätyshoitoarvio. Lähetteen erikoislääkärin arvioon saa perusterveyden- tai työterveyshuollon lääkäriltä. Siedätyshoitoarviossa päätetään yhdessä lääkärin kanssa sopivin hoitomuoto.

- Jos siitepölykautena on pidetty oirepäiväkirjaa, se auttaa siedätyshoitoarvion tekemistä, sillä silloin tiedetään millaisia oireet ovat olleet ja miten lääkkeet ovat niihin tehonneet. Oirepäiväkirjan pito ei kuitenkaan ole edellytys siedätyshoitoarvion toteuttamiseksi, Kaisa Toikko sanoo.

Pistoksina annettava siedätyshoito tehdään erikoissairaanhoidossa tai yksityisillä lääkäriasemilla lääkärin lähetteen mukaan. Pistokset annetaan olkavarteen ihon alle aluksi parin viikon välein. Jatkossa hoitokertoja harvennetaan noin kertaan kuukaudessa.

Vaikka siedätyshoitoa annetaan eniten koivu- ja heinäallergiaan, myös esimerkiksi vakavaa pistiäisallergiaa voidaan hoitaa siedättämällä.

Koivutabletti tulossa

Siedätyshoitoa annetaan yleisimmin pistoksina, mutta pistoshoidon rinnalla on jo käytössä heinäallergian siedätyksessä kielen alle laitettavaa tablettihoito. Koivuallergiaa siedätetään pistoshoidolla ja kielen alle annosteltavalla liuoksella. Koivutabletin tuloa markkinoille odotellaan lähiaikoina.

- Tablettisiedätyksen etu on sen helppous verrattuna pistoshoitoon. Kielen alle annosteltavan tabletin ensimmäinen annos otetaan terveydenhuollon yksikössä, minkä jälkeen tabletti otetaan kotona päivittäin kolmen vuoden ajan, Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta sanoo.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!