Ihana valo - suojaa ihosi kevään hangilla!

Talven taittuessa valon määrä lisääntyy ja keväthanget kutsuvat ulkoilijoita nauttimaan auringonpaisteesta. Keväisistä keleistä kannattaakin nauttia, mutta iho suojattuna.

Helsingin Allergia- ja astmayhdistys muistuttaa tiedotteessaan, että auringonvalon lisääntyessä myös ultraviolettisäteilyn määrä kasvaa.

- Talven jäljiltä iho on ohuimmillaan eikä se suojaa ihoa yhtä hyvin ultraviolettisäteilyltä kuin esimerkiksi loppukesällä. Lyhytkin aika kevätauringossa voi polttaa ihoa, jos iho on hyvin vaalea ja ohut, kertoo iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

Siksi ihoa on hyvä suojata aurinkovoiteilla, UV-suojallisilla päivävoiteilla tai vaatteilla. Ihon lisäksi suojataan silmät aurinkolaseilla sekä lipallisella lakilla. Ultraviolettisäteilyn voimakkuutta kuvataan UV-indeksillä. Kun UV-indeksin on 3 tai enemmän, suositellaan ihon suojaamista auringolta.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä vaaleampi iho, sen korkeampi suojakerroin tarvitaan.

Aurinkovoiteen suojakerroin kannattaa valita sen mukaan, miten herkästi iho palaa. Vaalealle iholle sekä lapsille suojakertoimeksi onkin hyvä valita sk 50, jotta iho saa riittävän suojan. UV-suojakertoimen lisäksi tuotevalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota voidepohjaan. Herkkäihoiselle ja lapselle kannattaa valita tuotteeksi hajusteeton, herkälle iholle tarkoitettu tuote, jotta yllättäviltä ihoreaktioilta vältyttäisiin.

- Aurinkovoide levitetään iholle noin 30 minuuttia ennen ulkoilua ja jotta riittävä suoja pysyy koko ulkoilun ajan, tulee sitä lisätä kahden tunnin välein, Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä ohjeistaa.

Helsingin Allergia- ja astmayhdistys painottaa, että ruskettunutta ihoa pidetään usein terveen ihon merkkinä”, vaikka todellisuudessa rusketus on ihon tapa suojautua soluvaurioilta.

Lisää tietoa aurinkosuojavoiteista löytyy myös Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen Allergiaportaalista, www.kosmetiikka-allergia.fi. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksessä toimii myös valtakunnallinen maksuton iho- ja kosmetiikkaneuvonta, josta voi kysyä neuvoa kosmetiikka-allergioihin liittyvissä kysymyksissä.

 

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!