Hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan elintarvikkeeksi tarkoitetut hyönteiset saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Hyönteisillä on samoja allergeeneja kuin äyriäisillä, niveljalkaisilla ja hämähäkkieläimillä. Siksi hyönteisruoka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi pölypunkille tai katkaravulle.

Vuoden alusta lähtien Suomessa on sallittu kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö elintarvikkeina. Hyönteisiä voidaan myös rouhia, jauhaa tai kuivattaa. Hyönteisistä on tullut lyhyessä ajassa suosittu elintarvikkeiden proteiininlähde.

- Äyriäisallergisen kannattaakin tarkistaa esimerkiksi leipien pakkausselosteet, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Allergiariski tärkeää tuoda esille

Elintarvikevirasto Eviran mukaan tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiariskistä ovat vielä vähäisiä. On mahdollista, että hyönteisruoka voi aiheuttaa jopa voimakkaita reaktioita allergisille henkilöille. Siksi Evira pitää ehdottoman tärkeänä, että allergiariski merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa.

Eviran ohjeistuksen mukaan elintarvikkeena myytävien hyönteistuotteiden pakkausmerkinnöissä on oltava maininta: ”Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille.” Lisäksi pakkauksessa on mainittava mahdollisesta kontaminaatioriskistä.

- Kuten mille tahansa ruoka-aineelle, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä. Hyönteisruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon, Anne Vuorenmaa sanoo.

Lue myös: Anne-Mari sai allergisen reaktion sirkkaleivonnaisesta

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliiton tiedote 14.6.2018

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Allergia- ja astmaneuvoja selvitti: Kala-allergiselle oireita kanasta?