Myös hyönteisruoka voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Hyönteisillä on samoja yleisallergeeneja kuin äyriäisillä, niveljalkaisilla ja hämähäkkieläimillä. Siksi hyönteisruoka saattaa aiheuttaa allergisen reaktion henkilöillä, jotka ovat allergisia esimerkiksi pölypunkille tai katkaravulle.

Elintarvikevirasto Eviran mukaan tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiariskistä ovat vielä vajavaisia. On mahdollista, että hyönteisruoka voi aiheuttaa jopa voimakkaita anafylaktisia reaktioita allergisille henkilöille. Siksi Evira pitää ehdottoman tärkeänä, että allergiariski merkitään hyvin selvästi kaikissa hyönteisruoissa ja hyönteisiä sisältävissä elintarvikkeissa.

- Toistaiseksi emme ole saaneet kysymyksiä hyönteisruoan aiheuttamista allergisista reaktioista, kertoo ruoka-allergianeuvoja Tuula Jokinen Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksestä.

Asiantuntija Kaisa Toikko vastaa Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvonnasta kertoo, ettei myöskään liiton neuvontaan ei vielä ole tullut ruoka-allergiaan liittyviä hyönteiskysymyksiä.

Pakkausmerkintä myös hyönteistuotteiiin

Eviran ohjeistuksen mukaan elintarvikkeena myytävien hyönteistuotteiden pakkausmerkinnöissä on oltava maininta: Hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ristiallergia on mahdollinen henkilöillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille. Lisäksi pakkauksessa on mainittava mahdollisesta kontaminaatioriskistä.

Kuten mille tahansa ruoka-aineelle, myös hyönteisproteiineille voi herkistyä ja hyönteisproteiinien käyttö ruokana voi johtaa uusien ruoka-allergioiden kehittymiseen. Hyönteisruoka-allergian oireet voivat vaihdella vaarattomasta suun kutinasta anafylaktiseen reaktioon. Allergia voi aiheuttaa myös iho-oireita ja vatsavaivoja.

Suomessa sallitaan vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös rouhia, jauhaa tai kuivata, mutta niistä ei saa poistaa osia, eikä eristää tai uuttaa ainesosia.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä