Hoida atooppista ihoa oikein

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen kutiseva ihosairaus, jonka oireet vaihtelevat. Myös atooppisessa ihottumassa omahoito on tärkeää. Oletko sinä saanut ohjeet hyvään omahoitoon?

Ohjatun omahoidon tavoitteena on, että atooppista ihottumaa sairastava ymmärtää, mitä sairaus hänen omalla kohdalla tarkoittaa. Atooppista ihottumaa eli atooppista ekseemaa sairastaa 20 – 30 prosenttia.

Atooppisessa ihottumassa voi olla jaksoja, jolloin iho voi hyvin, vaikkakin se on kuiva. Välillä taas iho voi mennä huonompaan kuntoon yllättäenkin, jolloin tarvitaan tehostettua hoitoa.

Ihottumaa monesti vähätellään, mutta iho vaatii päivittäistä hoitoa. Jotta sitä osataan hoitaa oikein, siihen tarvitaan ohjausta kädestä pitäen. Millaista voidetta ja miten paljon, mikä pahentaa oireita, miten suojaudutaan oireita pahentavilta tekijöiltä. Ihonhoitoon kuuluu monta seikkaa, mitä ei välttämättä itse huomaa. Näitä asioita on hyvä käydä läpi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Aikuiset

Atooppisessa ihottumassa ihon kuivuus on tyypillistä. Iho tarvitsee voidetta päivittäin. Voiteen tehtävä on tehdä ihon pinnalle suojakerros, joka suojaa ihoa ärsyttäviltä tekijöiltä. Voiteen valintaan on hyvä kiinnittää huomiota, jotta se ei ärsytä lisää. Kun puhutaan atooppisen ihottuman hoidosta, voiteet jaetaan perusvoiteisiin ja lääkevoiteisiin. Oikean voiteen valintaan vaikuttaa ihon kunto ja oma mieltymys. Voiteen tai voiteiden valintaa on hyvä käydä läpi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Terveydenhuollon yksikössä on useimmiten saatavilla erilaisia voidenäytteitä. Koska Suomen ilmasto on vaihteleva, tarvitaan erikseen kesävoide ja talvivoide. Iho on herkkä reagoimaan erilaisille ärsykkeille kuten pakkanen ja viima. Vastaavasti kesän valoiloisuus ja kosteus tekevät hyvää atooppiselle iholle. Aikuisten atooppisessa ihottumassa on harvoin taustalla allergiaa, ja aina on muistettava, että atooppinen ihottuma on oma itsenäinen sairautensa.

Hikoilu, ihon hankaaminen tai stressi pahentavat ihottumaa

Hyvä ohjattu omahoito ei kata vain voiteiden valintaa, vaan myös sen, miten paljon ja kuinka usein voidetta laitetaan. Tavoitteena on, että atooppista ekseemaa sairastava tietää, mitkä tekijät pahentavat ihottuma hänen kohdallaan. 

Hikoilu, ihon hankaaminen tai stressi pahentavat ihottumaa, mutta myös töissä voi olla tekijöitä, jotka ärsyttävät herkkää ihoa. Pahimmillaan atooppista ekseemaa sairastavan iho on arka, jolloin on syytä miettiä myös vaatevalintoja. Sileäpintaiset ja hengittävät vaatteet ovat herkälle iholle hyvä valinta. Aina ei löydetä syytä ihottuman pahenemiseen, tärkeintä on hoitaa ihottumaa oikein. Sairastavalla pitää olla  ohjeet ihottuman pahenemisen varalle ja ymmärrys siitä, että kyse on pitkäaikaisesta sairaudesta, joka on aaltoileva sairaus.  Kun iho voi hyvin oikean ohjatun omahoidon ansioista, myös motivaatio hoitaa itseään kasvaa ja elämänlaatu paranee.

Lapset

Lasten kohdalla painottuu vanhempien hyvä ohjaus, unohtamatta kuitenkaan sairastavaa itseään. Lasten atooppisessa ihottumassa hoitolinjaukset ovat melkein samat kuin aikuisilla. Lasten kohdalla ihon suojaamiseen on syytä kiinnittää huomiota, koska lapsi ei välttämättä ymmärrä, miksi ei saa raapia, kun kutisee. Raapiminen aiheuttaa ihon rikkoutumista ja sitä kautta ihon tulehtumisen riski kasvaa, joka taas pahentaa ihottumaa. Suojauksessa hyvänä apukeinona on erilaiset sidokset. Lasten vanhempien kanssa pitää käydä keskustelu myös lääkevoiteiden oikeasta käytöstä. Kortisonivoiteet ovat turvallisia käyttää oikein ohjattuna tauottaen välillä kortisonivoiteen käyttöä.

Ruoka-allergia saattaa pahentaa lapsen ihottumaa, mutta lasten kohdallakin atooppinen ihottuma on oma itsenäinen sairaus.

Allergia, Iho & Astma -lehdessä 1/2018 on tulossa ohjelista atooppisen ihon hoitoon. Julkaisemme listan myös lehden verkkosivuilla 2. helmikuuuta 2018.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?