Hengitysharjoittelusta apua

Teksti Tarja Rannisto. Artikkeli on julkaistu Mediaplanet-julkaisussa keväällä 2018.

Suomessa astman diagnostiikka on hyvällä tasolla. Astma voidaan todeta jo lievässä vaiheessa. Kun hoito aloitetaan varhain, astma ei pääse kehittymään pahaksi.

Ensimmäisiä astmaoireita ovat usein pitkäaikainen kuiva yskä, joka tyypillisesti pahenee aamuyöllä keuhkoputkien supistuessa sekä kylmän ilman hengittämiseen tai rasitukseen liittyvä hengityksen vinkuna ja hengenahdistus.

Keuhkoputkia ahtauttavissa, obstruktiivisissa sairauksissa, kuten astmassa, keuhkoahtaumataudissa ja keuhkolaajentumassa hengityslihaksia voidaan vahvistaa ja keuhkojen toimintaa helpottaa vastusteisella hengitysharjoituslaitteella.

– Siinä hengitetään kosteutettua ilmanpainetta vastaan sisään- ja uloshengityksen aikana, jolloin ahtautuneissa hengitysteissä tapahtuu laajentumista. Samalla laitteen tuottama höyry parantaa keuhkoputkien limakalvon toimintaa ja vähentää sitkeän liman määrää. Sisään- ja uloshengityslihaksia harjoittamalla keuhkojen tuuletus pääsee jakautumaan tasaisemmin ja myös keuhkojen syvemmät osat tuulettuvat paremmin. Hapenotto keuhkoissa parantuu, kertoo emeritusprofessori Anssi Sovijärvi.

Laitteen käytöstä saa apua kaikissa hengitysteiden sairauksissa, mutta erityisesti se auttaa astmassa ja keuhkoahtaumataudissa. Vaikka lievä astma voidaan hoitaa oireettomaan kuntoon pelkillä lääkkeillä, hengitysharjoittelulla voi olla astmakohtauksia estävää vaikutusta.

– Astman esiasteen toteamisessa uloshengitysilman typpioksidimittaus on hyvä menetelmä. Jos typpioksidipitoisuus uloshengitysilmassa on kohonnut merkkinä keuhkoputkiston allergisesta tulehduksesta, ja henkilöllä on oireita, kuten yskää, mutta keuhkojen toimintakokeissa ei ole vielä merkkejä keuhkoputkien supistumisesta, astmaa ei pääse kehittymään, jos keuhkoputkien tulehduksen hoito aloitetaan heti, muistuttaa Sovijärvi.

Höyryhengityslaitteen, jossa on mukana myös höyryhengitysominaisuus, voi hankkia vapaasti. Omaan tilanteeseen sopivat käyttöohjeet voi saada astmaan perehtyneeltä lääkäriltä, hoitajalta tai fysioterapeutilta.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!