Haavat pölyttivät komeasti!

Vierailu pääkaupunkiseudulle huhtikuun alussa pisti ihmettelemään joka puolella norkoista notkuvia haapoja. Eikä mennyt montaa päivää, kun ensimmäiset siitepölyhiukkaset jo leijuivat keräysnauhoillemme Imatralla. Se oli kuitenkin esimakua, sillä Etelä-Karjalassa haapojen kukinta pääsi vauhtiin vasta huhtikuun puolivälissä. Kahden kukintaviikon aikana vuorokausipitoisuuksien summa nousi yli 600 hiukkasen, mikä on eniten tällä vuosikymmenellä.

Ennätyksellisen vahvaa kukintavuotta haavalla ei sentään ollut – raisummin ne ovat pölyttäneet viimeksi vuosina 2004 ja 2006 – mutta siitepölyä oli tänä keväänä ilmassa enemmän kuin viitenä edellisvuotena yhteensä! Varsinkin edellisvuonna (2018) seurannassa havaittiin vain joitakin satunnaisia haavan siitepölyhiukkasia. Siinä kenties yksi syy, miksi puut nyt jaksoivat pölyttää monen vuoden edestä.

Haavan hede- ja emikukat ovat eri puissa. Toukokuussa koiraspuiden siitepölystä tyhjentyneet harmaankirjavat norkot ovat jo tippuneet tai tippumassa puista. Naaraspuita on luonnossa paljon vähemmän. Nekin ”pölyttävät” kesäkuussa: emikukintojen lenninhaivenelliset siemenet leijuvat pumpulimaisiksi kinoksiksi puun lähettyville. Miljoonista siemenistä vain harvat itävät.

Haapa on metsiemme tavallisimpia lehtipuita ja metsäluonnon monimuotoisuuden kannalta Suomen tärkein puu. Ja mikä parasta: allergisen näkökulmasta se on turvallinen. Siitepölystä puuttuu jotakin, koska se ei yleensä aiheuta oireita – joku koivuallergikko voi kuitenkin reagoida haavan ja lähisukuisten poppeleiden siitepölyyn. Yhdysvalloissa poppeleihin on tosin liitetty omaakin allergiaa. Suomessa kaupunkien puistopuina kasvatetaan yleisesti ainakin palsami- ja mustapoppelia.
 

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä