Energiaa iholle auringosta – Atoopikkojen aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus Kanarialla

Teksti: Satu Lipponen, Pohjois-Savon allergia- ja astmayhdistys

Sairastumiseni pahenemisvaiheen jälkeen pohdimme ihotautilääkärini kanssa keinoja, joilla tuolloin lääkityksen keinoin saatu hyvä iho saataisiin pysymään kunnossa ja sairauteni hoitotasapainossa. Pohdimme auringon vaikutusta ihoon ja valohoitoa. Olin huomannut, että kesällä ihottuman tilanne on rauhallisempi.

Tapasin sosiaalityöntekijän, joka ehdotti minulle kuntoutusta ja antoi hakulomakkeita kuntoutuskursseille. Kiinnostuin kahden viikon pituisesta aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuskurssista, pyysin lääkäriltä B-lausunnon kurssille ja liitin sen hakemukseni mukaan. Parin kuukauden odotuksen jälkeen tuli tieto, että minut on valittu kurssille. Kurssin sisällöstä ja ohjelmasta oli tarkemmin tietoa myöntämiskirjeessä. Mukana oli jopa lista tarvittavista matkatavaroista, eli ei tarvinnut kuin pakata laukku ohjeiden mukaan ja lähteä matkaan.

Kurssi alkoi alkujaksolla, joka järjestettiin Helsingissä hotelli Pilotissa. Paikka määräytyy aina jokaiselle kurssille erikseen liiton tekemän kilpailutuksen perusteella. Alkujakson kesto oli yksi viikonloppu eli kaksi päivää. Nykyään alkujakso kestää yhden päivän. Alkujakson tavoitteena oli tutustua kuntoutusporukkaan.

Jaksoon sisältyi myös lääkärin luentoja sekä tarpeen mukaan lääkärin terveystarkastus. Kuntoutuksen organisoijat olivat valikoineet huoneparit hakulomakkeiden ennakkotietojen perusteella, tieto huonetoverista tuli ensimmäisenä päivänä. Hakulomakkeessa voi esittää toiveita huonetoverin valintaan liittyen, mutta itselleni on molemmilla kurssikerroilla valikoitunut toimijoiden toimesta aivan loistavat tyypit parikseni!

Kuntoutukselle osallistui kolme ohjaajaa: fysioterapeutti, sairaanhoitaja sekä kuntoutusryhmän vetäjä Teija Launis. Kuntoutukseen oli valittu noin 20 henkilöä, jotka eivät siis ennen alkujaksoa olleet tavanneet. Kuntoutuksessa oli tarkoitus keskittyä oman fyysisen, psyykkisen sekä sosiaalisen toimintakyvyn kohenemiseen.

Alkujakson jälkeen lähdimme ryhmän kanssa lentokoneella kohti Gran Canariaa, tarkemmin Playa de Amadoresta, jossa tarkoituksemme oli seuraavat kaksi viikkoa yöpyä Mirador del Atlantico -hotellissa. Saavuimme perille yöllä.

Seuraavana aamuna kuntoutus alkoi yhteisen aamupalan merkeissä. Ensimmäisenä päivänä jokaiselle ryhmän jäsenelle pidettiin alkuhaastattelu, jossa yhdessä ohjaajan kanssa mietimme tavoitteet kurssille. Yhtenä tavoitteena itselläni oli omahoidon parempi toteutus sekä kurssilla että kurssin jälkeen.

Ohjaaja loi kurssilaisille sopivan henkilökohtaisen auringonotto-ohjelman. Myös fysioterapeutti suunnitteli jokaiselle tason mukaan mahdollisuuden osallistua liikunnallisiin ohjelmiin. Ensimmäisenä päivänä jatkoimme vielä muihin tutustumista hauskoilla peleillä.

Kurssin jokaiselle päivälle oli suunniteltu ohjelma, jonka tiedot saimme kotiin etukäteen. Päivät sisälsivät luentoja, vertaisryhmien kokoontumista, rentoutusharjoituksia, liikuntahetkiä, päiväretkiä sekä henkilökohtaisia keskusteluaikoja. Lisäksi päivissä oli reilusti vapaa-aikaa iltapäivässä oman auringonotto-ohjelman toteuttamiseen.

Kurssilla oli hotellin puolelta puolihoito, eli vapaa-aikoina sai myös käydä esimerkiksi syömässä valitsemassaan paikassa. Yhtenä päivänä kahden viikon aikana oli ”vapaapäivä”, eli kurssilaiset saivat itse suunnitella ohjelman, tämä oli kurssin loppuvaiheille suunniteltu, ajatuksena ehkä esimerkiksi suunnitella läksiäisillanviettoa.

Kanaria-jakson jälkeen kurssi sisälsi vielä viikonlopun pituisen jälkijakson, joka järjestettiin muutamaa kuukautta myöhemmin Helsingissä Käpylässä. Jälkijaksolla vaihdoimme kuulumiset ja pääasiassa pidimme hauskaa yhdessä. Liiton sosiaalityöntekijä Risto Heikkinen kävi myös luennoimassa erittäin valaisevasti pitkäaikaissairaan oikeuksista ja etuuksista. Sekä alku- että loppujaksolla kurssiin sisältyi kokohoito hotellissa, eli aamupala, lounas ja illallinen.

Mielestäni parasta kurssissa oli ehdottomasti vertaistuki ja ryhmän yhtenäisyyden tunne. Sain kurssilta valtavasti energiaa ja lisää tietoa sairaudestani. Nyt olen ollut kurssilla jo kaksi kertaa, ja jos sairauteni pahenemisen vuoksi saan hakea kuntoutusta, niin sen ehdottomasti teen ja toivon vielä pääseväni mukaan. Aurinko on auttanut merkittävästi ihoni kunnossa pysymiseen sekä myös merkittävästi mielenterveyteeni. Aurinkopainotteista sopeutumisvalmennusta suosittelen kaikille, jotka kamppailevat ihon kanssa arjessa!

Satu Lipponen toimii Pohjois-Savon allergia- ja astmayhdistyksessä vertaistoimijana.

Syksyn aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit atooppista ihottumaa sairastaville aikuisille 

  • 15.-30.10.2020 Gran Canaria, jälkijakso Suomessa keväällä 2021 (hakuaika päättyy 14.8.) 
  • 19.11.-4.12.2020 Gran Canaria, jälkijakso Suomessa keväällä 2021 (hakuaika päättyy 28.8.) 
     

Allergia-, iho- ja astmaliiton organisoimat aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit järjestetään neljä kertaa vuodessa keskivaikeaa tai vaikeaa atooppista ihottumaa sairastaville. Kurssit ovat Kelan tukemia ja ovat tavoitteellista kuntoutusta luentoineen, ryhmäkokoontumisineen ja henkilökohtaisine suunnitelmineen.

Kurssille haetaan Allergia-, iho- ja astmaliiton hakemuslomakkeella, joka löytyy hakuaikana osoitteesta https://www.allergia.fi/jarjesto/kuntoutus/aurinkopainotteinen-sopeutumisvalmennus/

Hakulomakkeen lisäksi hakemiseen tarvitaan lääkärin B-lausunto, jossa on suositus aurinkopainotteiseen sopeutumisvalmennukseen osallistumisesta. Kurssille hakeminen ei edellytä liiton jäseneksi liittymistä.

Seuraavat kurssit ja lisää tietoa löydät liiton nettiesitteestä: https://www.allergia.fi/site/assets/files/20511/aurinkopainotteinen_sopeutumisvalmennus.pdf

Mitä hyötyä on aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta?  

Kuntoutussäätiön tekemän selvityksen mukaan Kanariansaarilla järjestettävät sopeutumisvalmennuskurssit ovat parantaneet osallistujien elämänlaatua monella tavalla. Tulosten perusteella kurssilla olleet ovat kurssin jälkeen tyytyväisempiä muun muassa työkykyynsä, terveydentilaansa sekä unensa laatuun. Heidän kokemuksensa on, että he ovat aiempaa tarmokkaampia ja virkeämpiä. 

”Se on kyllä yksi elämäni käänteentekevistä asioista. Ihan itsensä hyväksymisen ja kaiken kannalta.” 

Jos haluat tutustua tarkemmin selvitykseen, niin tässä linkki: https://www.allergia.fi/site/assets/files/25418/verkkoon_aurinkopainotteinen_sopeutumisvalmennus_raportti_2020_01_20.pdf 

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Espoon yhdistyksen kanssa Portugaliin!

Espoon allergia- ja astmayhdistys järjestää terveysmatkan Portugaliin marraskuussa. Tarjolla on monipuolista ohjelmaa ja virkistäytymistä merivesikylpylässä.

Kuorot kajauttivat Pirunpesällä luonnonpäivänä

Pirkanmaan yhdistys vieraili KiiltoCleanilla