
Elintarvikkeista annettavien allergeenitietojen ilmoittaminen selkeämmäksi
Elintarvikelaki ja EU:n antama yleinen elintarvikeasetus määrittelevät elintarvikkeista annettavia tietoja koskevat yleiset vaatimukset. Lainsäädännön soveltaminen käytäntöön on kuitenkin johtanut vaihteleviin tapoihin ilmoittaa elintarvikkeiden sisältämistä allergeeneista kuluttajalle.
Allergiajärjestöjen eurooppalainen kattojärjestö EFA on julkaissut arvion siitä, miten allergioista ilmoittamista ja lainsäädäntöä voitaisiin toteuttaa niin, että ruoka-allergisten valinnat olisivat turvallisia.
EFA esittää erilaisia toimintaohjeita, joilla säädösten edellytyksiä voidaan toteuttaa käytännössä. Se on muun muassa laatinut ohjeita ja esimerkkejä ruokaketjun eri toimijoille siitä, miten ruoka-allergiat tulee huomioida elintarvikkeiden käsittelyssä ja miten niistä tulee ilmoittaa kuluttajalle.
Allergia-, iho- ja astmaliitto työstää parhaillaan yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston, Päivittäistavarakauppa ry:n ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara:n kanssa vastaavanlaisia ohjeita, joilla on tarkoitus helpottaa allergisen kuluttajan arkea.