Astmaatikon muistilista

Astmaa sairastavan lääkevalikoimasta löytyy usein erilaisia inhalaattoreita, joita annostellaan eri tavoin ja eri tarkoituksiin. Tässä lehdestä poimittu muistilista.

-    Käytä lääkettä lääkärin ohjeen mukaan, vaikka sinulla ei olisikaan oireita.
-    Varmista, että inhalaattorissa on lääkettä.
-    Lääkkeenottotekniikka on hyvä tarkistuttaa asiantuntijalla säännöllisesti.
-    Sumutemaiset lääkkeet: rauhallinen sisäänhengitys, vaatii tilanjatkeen.
-    Jauhemaiset lääkkeet: napakka sisäänhengitys, ei tilanjatketta.
-    Jos tuntuu, että jauhemainen lääke ei mene perille, tarvitaan sumutemainen lääke. Sumutemainen lääke sopii usein alle 6-vuotiaille lapsille sekä ikäihmisille.*
-    Hengitettävät lääkkeet ovat turvallisia.
-    Kortisonipohjaiset lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia vasta, kun lääkemäärät ovat suuria ja ne jatkuvat suurina annoksina pitkäaikaisesti
-    Kysy, jos sinua epäilyttää jokin asia tai et tiedä miten toimitaan. Liiton allergia- ja astmaneuvonta vastaa numerossa 0600 144 19, ma, ti ja ke klo 9-13, to klo 13-17. 0,87 e/min + pvm.

* Painetussa lehdessämme tässä kohdassa mainitaan virheellisesti, että jauhemainen lääke sopisi usein alle 6-vuotiaille sekä ikäihmisille. Oikea tieto on, että sumutemainen sopii usein näille ryhmille.

Käytä astmalääkkeitäsi oikein -juttu on saatavilla lehden tilaajille ja allergia- ja astmayhdistysten jäsenille kokonaisuudessaan Allergia & Astma 1/2017 -lehdessä.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?