Allergiaystävällisten jäätelöiden valikoima kasvaa – tutustuimme kesän 2020 uutuuksiin

Kauppojen jäätelöaltaisiin tulee jatkuvasti uusia allergiaystävällisiä vaihtoehtoja. Kysyimme kolmelta jäätelövalmistajalta, mitkä ovat heidän tämän kesän erikoisruokavalioihin sopivat uutuutensa.

"Erikoisruokavalioiden huomioiminen on avainroolissa jäätelöidemme tuotekehityksessä, sillä haluamme tarjota mahdollisimman monelle herkullisia jäätelönautintoja”, kertoo Valion jäätelöiden kategoriapäällikkö Tea Ijäs. "Meillä on oma elintarvikeasiantuntijatiimi, jonka puoleen voimme aina kääntyä näissä asioissa. Allergeenien hallinta ja raaka-aineiden tuntemuksemme on hioutunut vuosien varrella.”

”Aivan uunituoreet kasviperäiset härkäpapujäätelöt Härtelöt ovat maidottomia, gluteenittomia ja pähkinättömiä. Niitä löytyy suklaan, lime-passionin sekä mintun makuisena. Kaikki Valio Jäätelöfabriikin kermajäätelöt taas ovat laktoosittomia, eivätkä sisällä gluteenia”, Tea Ijäs listaa kesän valikoimaa.

Vegaaniruokavalion suosion kasvu on vauhdittanut maidottomien jäätelöiden markkinoille tuloa myös muilla valmistajilla.

”Tänä keväänä toimme markkinoille muun muassa uuden jäätelöbrändin, vegaanisen RØAR-jäätelön, joka on saanut erinomaisen vastaanoton niin vegaanien kuin fleksaajien keskuudessa”, Fronerin markkinointijohtaja Minna Brunberg.

RØAR-jäätelöt ovat maidottomia ja soijattomia, mutta sisältävät pähkinöitä ja vehnää. Gluteenittomia ja maidottomia uutuuksia puolestaan yhtiön valikoimissa ovat muun muassa Aino Kaurajäätelö Suklaahyve sekä Fazer TuttiFrutti ja Pirulo Tropical -limonadijääpuikot. Niiden valmistuksessa ei käytetä maitoa, mutta ne saattavat sisältää jäämiä siitä. Limonadijääpuikot ovat myös pähkinättömiä.

Kolmen Kaverin jäätelötehtaalla puolestaan kesän uutuus ovat puikkojäätelöt, joista löytyy myös maidottomia ja pähkinättömiä makuja. Lisäksi uutuusmakuina purkkijäätelöistä löytyy maidoton Marjat & Karamellikeksi sekä laktoositon ja pähkinätön Korvapuusti.

Kaikki Kolmen Kaverin jäätelöt ovat gluteenittomia, eikä koko tehtaassa käsitellä vehnää. Suklaiset jäätelömaut sisältävät soijalesitiiniä, mutta muut jäätelöt ovat soijattomia. Kaikissa jäätelöissä on kuitenkin ”saattaa sisältää maitoa ja pähkinöitä” -merkintä.
 


 

”Kontaminaation todennäköisyys on erittäin pieni”, kertoo Heikki Huotari Kolmen Kaverin jäätelötehtaalta. ”Teemme vain yhtä jäätelöä yhtenä päivänä – vähän kuin ravintola tekisi vain yhtä annosta päivässä. Meillä on erillinen tila pähkinöiden käsittelyyn. Laitteet myös pestään joka kerta eri jäätelömakujen välissä.”

”’Saattaa sisältää’ -merkintä kuitenkin laitetaan, vaikka todennäköisyys on todella pieni. Emme halua ottaa mitään riskejä”, Huotari pohtii.

Pingviini-jäätelöistä tunnettu Froneri on panostanut allergiaturvallisuuteen tuotannon eri vaiheissa. Tehtaalla on useita turvallisuussertifikaatteja, ja se vaatii niitä myös tavarantoimittajiltaan. Henkilöstä koulutetaan vuosittain allergiaturvallisuuden huomioimiseen.

”Kaikista raaka-aineista vaaditaan tavarantoimittajilta allergeenitodistukset, joissa todetaan raaka-aineen sisältämät allergeenit ja mahdolliset ristikontaminaatioriskit”, Minna Brunberg kertoo. ”Allergeeneja sisältävät raaka-aineet on selkeästi merkitty ja niille omat varastointipaikat. Tuotannon ajojärjestyksessä ja linjapesuissa huomioidaan allergeenijäämien mahdollisuus.”

Kesän 2020 uutuusjäätelöitä

* saattaa sisältää jäämiä ko. allergeenista

 

Maidoton

Pähkinätön

Gluteeniton

Härtelö Suklaa, Lime-passion ja Minttu 500ml

   x

   x

   x

Valio Jäätelöfabriikki Suloinen Sahrami 480ml

 

   *

   x

Valio Jäätelöfabriikki Salmiakkipommi 480ml

 

   *

   *

3Kaverin Minttu & Suklaa puikko

   *

   *

   x

3Kaverin Suklaa & Pähkinäkinuski puikko

   *

 

   x

3Kaverin Marjat & Karamellikeksi 500ml

   *

 

   x

3Kaverin Korvapuusti 500ml

 

   *

   x

RØAR Hassepähkinä Suklaakeksi 500ml

   x

 

 

RØAR Kookos Mango Passionhedelmä Kaurakeksi ja Hampunsiemen Suklaabrownie 500ml

   x

   *

 

Aino Kaurajäätelö Suklaahyve 850ml

   *

   *

   x

Pingviini Vegaaninen Suklaa -tuutti

   *

   *

 

Pirulo Tropical -limonadijääpuikko

   *

   x

   x

Fazer TuttiFrutti -limonadijääpuikko, monipakkaus, 5 kpl

   *

   x

   x

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä