Allergiaviikko: Oikein otettu astmalääke kannattelee

Allergia-, iho- ja astmaliiton kampanjoimaa Allergiaviikkoa vietetään ensi viikolla. Nyt teemana on astman oikea hoito. Liiton kokemuksen mukaan astmaatikkojen lääkkeenottotekniikassa on usein puutteita.

Allergia-, iho- ja astmaliitto haluaa tämän kevään Allergiaviikolla kiinnittää astman oikeaan lääkkeenottotekniikkaan. Liitto painottaa, että vain oikein otettu astmalääke tehoaa, ja sairastavan elämänlaatu pysyy hyvänä.

Allergia-, iho- ja astmaliiton kokemuksen mukaanastmaatikkojen lääkkeenottotekniikassa on usein puutteita. Lääkkeenottotekniikka myös vääristyy helposti ajan mittaan.

Astma oireilee muun muassa yskänä ja hengenahdistuksena. Astmaa hoidetaan keuhkoihin hengitettävillä lääkkeillä. Hoidon tavoitteena on saada oireet hallintaan niin, ettei sairaus hankaloita normaalia elämää.

- Astman hoidossa on tärkeintä, että lääke menee keuhkoihin asti, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Hänen mukaansa aikuisiässä alkavaa astmaa on tutkittu melko vähän. Parhaillaan Tampereen yliopistossa ja Seinäjoen keskussairaalassa on meneillään tutkimus, jonka mukaan astmaatikoista lähes 30 prosentilla sairauden hoito ei ole tasapainossa.

Sisäänhengitysvoimakkuus olennaista

Hengitettävien astmalääkkeiden annostelijoita on kaikkiaan 17 erilaista mallia ja niitä kaikkia käytetään eri tavoin. Samalla henkilöllä voi olla käytössään useita erilaisia lääkkeitä ja annostelijoita. Hengitettävän lääkkeen ottamisessa olennaista on oikea sisäänhengitysvoimakkuus.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan hengitettävästä astmalääkkeestä päätyy keuhkoihin vain pieni osa lääkeannoksesta. Jos lääkkeenottotekniikka ei ole kunnossa, lääkkeen teho voi olla olematon.

- Olisi hyvä, että astman hoitotasapainoa seuratessaan lääkäri kiinnittäisi huomiota myös lääkkeen käyttötapaan sen sijaan, että vain lisäisi lääkkeitä, jos astman oireet eivät ole hallinnassa, Anne Vuorenmaa sanoo

Allergiaviikon tapahtumissa ja apteekeissa saa ohjausta oikeaan tapaan hengittää astmalääke. Asian voi ottaa esille myös lääkärikäynnillä.

- Vain oikein otettu astmalääke parantaa sairastavan elämänlaatua, vähentää lääkärikäyntejä sekä säästää hoito- ja lääkekuluja, Allergia-, iho- ja astmaliitto painottaa.

Paikallisyhdistykset järjestävät tapahtumia Allergiaviikolla

Paikalliset allergia- ja astmayhdistykset järjestävät tapahtumia Allergiaviikon aikana. Tarjolla on mm. lääkäriluentoja, apteekkitapaamisia ja neuvontaa. Yhdistystapahtumat on nähtävissä Allergiaviikon tapahtumat -sivuilla.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Petauspatjan suoja arvottiin Joensuuhun

Unihuolista unen huoltoon

Hyvin nukkuneena mieli on rauhallinen, kroppa rento ja ajatus kirkas. Eikä termi kauneusunet ole turha - levänneenä ihokin voi yleensä paremmin.

Mikä syksyssä on parasta?

Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät puolensa. Mikä mielestäsi on syksyssä parasta? Osallistu kyselyymme 21.9.2018 mennessä ja osallistu kolmen sieniveitsen arvontaan. Julkaisemme kyselyn tulokset vuoden viimeisessä lehdessämme.