Pesetkö uuden vaatteen ennen käyttöä?

Jokakeväinen kampanjamme Allergiaviikko lähestyy vauhdilla. Tänä vuonna valitsimme teemaksi tekstiilien sisältämät kemikaalit. Aihe, jota moni ei tule ajatelleeksi, ennen kuin iho kutisee uusien housujen alla.

 

Tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista 10 % on mahdollisesti terveydelle haitallisia. EU ja oma lainsäädäntömme ovat turvanamme tekstiilikemikaalien käytössä, mutta jotakin voimme tehdä myös itse!

•    Pese uusi vaate ennen ensikäyttöä. Pesu mm. vähentää vaatteen formaldehydipitoisuutta, kiinnittää irtovärin vaatteeseen sekä poistaa pölyt tekstiilistä.
•    Jos vaate haisee voimakkaasti, jätä se ostamatta.
•    Jos vaate aiheuttaa sinulle oireita – välitä itsestäsi ja jätä se käyttämättä!
Liiton kemikaaliasiantuntija kertoo tekstiilien kemikaaleista tarkemmin sivuilla 32 -33 sekä www.allergiajaastmalehti.fi -sivuilla.

Yhdessä samalla asialla

Vaatesuunnittelija Mert Otsamo osallistuu myös Allergiaviikkoon. Hän antoi kasvonsa kampanjajulisteellemme sekä suunnitteli Allergiaviikolle oman designpaidan! Muotimaailmaa seuraaville Otsamo on tuttu mm. Linnan juhliin suunnittelemistaan juhlapuvuista. Tutustu Mert Otsamoon tämän lehden haastattelussa.

Allergiaviikossa ovat mukana myös kotimainen tekstiilivalmistaja Black Moda sekä Allergiatunnuksella varustettu Mini Risk pyykinpesuaineillaan. Black Moda valmistaa Mert Otsamon suunnitteleman paidan 100 % orgaanisesta GOTS sertifioidusta puuvillasta. Paita täyttää kansainvälisen Öko-Tex® Standard 100 -sertifikaatin kaikkein tiukimman 1-luokan vaatimukset – kuten monen muunkin vaatteen pitäisi! Hajusteettomat Mini Risk -tuotteet ovat erinomainen vaihtoehto herkemmänkin pyykkipäivään. Mini Risk -tuotteet ovat mukana myös tämän lehden Vastaa ja vaikuta -arvonnassa sekä lehden verkkosivujen lukija-arvonnassa.

Allergiaviikon tapahtumia kautta maan + verkossa

Allergia- ja astmayhdistykset järjestävät tapahtumia ja tietoiltoja Allergiaviikon merkeissä. Tarkista yhdistyksesi tapahtumat ja tule mukaan! Lisäksi voit osallistua Allergiaviikon ’kisakatsomoon’ verkossa: ke 19.4. klo 18 osoitteessa www.allergiaviikko.fi tulee saatavillesi neljä videota tekstiileiden kemikaaleista sekä yksi lähetys astman omahoidosta. Liiton asiantuntijat vastaavat kysymyksiisi Allergiaviikon Facebook-sivuilla 19.4. klo 18.30 – 19.30. Lisätietoa osoitteessa www.allergiaviikko.fi.

Toivotamme hyvää Allergiaviikkoa ja kevättä kaikille!

Allergia- ja astmaliitto

 

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Juha Perälä ja hervoton heinänuha

Juha 'Peris' Perälällä on hervoton heinänuha, mutta hän ei anna sen häiritä radiotyötä.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?