Allergiatunnus® ei ole myynnissä

Allergia-, iho- ja astmaliitto on myöntänyt erilaisille tuotteille ja palveluille Allergiatunnuksen® käyttöoikeuksia vuodesta 1996. Jokainen tunnuksen saava tuote käy läpi perusteelliset tutkimukset, joissa sen ominaisuudet testataan ennen merkin myöntämistä. Allergiatunnus on rekisteröity tavaramerkki, eli sitä ei voi ostaa.

Allergiatunnus auttaa kuluttajia valitsemaan tuotteita, jotka ovat asiantuntijoiden tutkimia ja läpikäymiä siten, että niiden ainesosiin ja materiaaleihin on perehdytty viimeisimmän tutkimustiedon valossa. Tuotteet eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia ja soveltuvat käytettäväksi herkälle iholle, tuoksuherkälle, allergisille tai hengitystieoireista kärsiville.

Tunnus on myönnetty jo yli 800 tuotteelle. Allergiatunnustuotteita on laaja kirjo elintarvikkeista pesuaineisiin ja imureista vaippoihin.

Allergiatunnuksen kriteerit on laadittu yhteistyössä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja puolueettomien tutkimuslaitosten tutkijoiden kanssa. Tuotteet analysoidaan aina päivittäisen tilanteen ja saatujen lääketieteellisten tilastojen valossa.

Allergiatunnuskriteerit ohjaavat tuotevalmistajia toteuttamaan markkinoille yhä paremmin iholle sopivia ja hengitysteitä ärsyttämättömiä tuotteita. Allergiatunnustuotteet ovat aina hajusteettomia. Lisäksi tekstiiliä sisältävät tuotteet kestävät pesun 60 asteessa, jotta ne saadaan puhtaiksi muun muassa iholta irtoavasta hilseestä ja kankaisiin hiertyneistä ihorasvoista.

Asiantuntijakäsittely vie aikaa

Allergiatunnuksen käyttöoikeushakemuksen asiantuntijakäsittely kestää keskimäärin 6-8 viikkoa siitä, kun hakemus saapuu liittoon. Ensin käydään läpi sisäinen käsittelyprosessi, jossa kartoitetaan tuotteiden allergianäkökulma, tutkitaan tuotteiden näytteet ja koostumukset ja karsitaan ulkopuoliseen varmennuskäsittelyyn soveltumattomat tuotteet, jotka eivät läpäise kriteerejä jo alustavassa arvioinnissa.

Jokainen tuote, jota ei hylätä sisäisessä käsittelyprosessissa, lähetetään ulkopuoliseen varmennuskäsittelyyn. Käsittelyyn osallistuvat eri alan asiantuntijat riippuen käsiteltävistä tuotteista. Asiantuntijoina toimivat ihotautilääkärit, kemistit, allergologit, kosmetiikan allergia-asiantuntijat, sisäilman-alan asiantuntijat ja tutkijat, lasten lääkärit sekä elintarvikeasiantuntijat.

Ulkopuoliset asiantuntijat vahvistavat aina Allergiatunnuksen käyttöoikeuden myöntämisen ja antavat hyväksynnälle lääketieteellisen perustelun.

Allergiatunnuksen myöntämisprosessissa Allergia-, iho- ja astmaliitto tekee yhteistyötä myös puolueettomien tutkimuslaitosten ja asiantuntijatahojen kanssa, kuten VTT, Työtehoseura, Evira, Kuluttajavirasto, Teknokemianyhdistys, Työterveyslaitokset sekä muut tarvittavat tahot.

- Joskus uuden tuotteen saaminen markkinoille kestää jopa pari vuotta. Vaikka kuluttajien toiveet viedään teollisuuden tietoon aina välittömästi niitä saatuamme, tuotekehitys ja tuotetestaukset vievät aikaa, sanoo viestintä ja kumppanuusjohtaja Niki Malmros Allergia, iho- ja astmaliitosta.

- Sopivaa tuulilasinpesun nestettä on esimerkiksi yritetty kehittää jo useamman vuoden ajan, mutta oikeanlaisten raakaaineiden löytäminen ollut toistaiseksi hankalaa. Monille raaka-aineille on olemassa muun muassa maksimipitoisuusrajoja, jotka haastavat yritysten tuotekehitystiimejä toden teolla. Toivomme, että voimme löytää yhteistyössä yritysten kanssa mahdollisimman monentyyppisiä tuotteita ihmisten arkeen. On etu, että tuotteita voivat käyttää koko perhe ja niistä löytyy vaihtoehtoja erilaisissa muodoissaan, sillä yhä useampi kaipaa yksilöllisempiä tuotteita arkeensa, hän jatkaa.

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Herkutellaan ystävänpäivänä!

Meikkejä ja kampauksia koulun tuoksuttomassa päivässä