Allergiaoireita vanhasta lemmikistä?

Perheen kissa on alkanut yllättäen aiheuttaa oireita. Voiko niin käydä vuosien jälkeen?

Perheessämme on ollut kissa pian kymmenen vuotta. Viimeiset puoli vuotta se oli maalla hoidossa. Kun kissa palasi kotiin, 19-vuotias poikamme alkoi oireilla välittömästi. Nenä vuotaa ja varsinkin kutisee. Mitä tapahtui? Onko allergia puhjennut puolen vuoden sisällä vai onko poika ollut siedättynyt kissalle aiemmin, ja nyt sen vaikutus on kadonnut?

Olen kuullut, että omalle koiralle voi siedättyä. Päteekö tämä myös kissoihin? Nyt on siitepölykausi menossa, mutta oireet alkoivat kutakuinkin samana päivänä, kun kissa palasi kotiin.

Asiantuntija vastaa:

Allergian puhkeaminen on yksilöllistä. Pojalla on varmasti ollut herkistymistä jo aiemminkin. Luultavasti nyt on käynyt niin, että saavutettu sietokyky on heikentynyt kissan poissa ollessa, ja samaan aikaan on päällä keväinen siitepölyaltistus. Nämä yhdessä ovat todennäköisesti tuoneet oireet pintaan. Oireet on nyt tärkeää hoitaa pois allergialääkkeillä.

Kissoille voi siedättyä yhtä lailla kuin koirille, mutta siedättymisen mekanismia ei tunneta kummankaan, kissan tai koiran osalta.

Kysymykseen vastasi asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

 

Allergia- ja astmaliitto ja Iholiitto ovat yhdistyneet. Liiton nimi on nyt Allergia-, iho- ja astmaliitto.

 

Share

Kommentit

  • Sari lehtonen 4 years ago

    Hei.olisin kysynyt tästä kun mulla on 1 kissa ja kaksi koiraa.ja sain eilen tletää että en olisi altistunut eläimille.mutta eläimet on sängyssä ja silmät on punaiset niin olisin kysynyt voiko kysymyksessä olla eläinallergia kun on oireita.aivastan pitkin päivää .terveisin.sari.

  • KK 4 years ago

    Kissassa voi olla myös eri ympäristöstä kerääntyneitä tekijöitä ja hajuja turkissaan, mitkä häviävät ja haihtuvat vähitellen.

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?