Allergian taakka keventynyt – 10 vuotta Allergiaohjelmaa takana

Kansallisen allergiaohjelman keskeisimmät tavoitteet ovat olleet väestön heikentyneen sietokyvyn vahvistaminen ja allergeenien tarpeettoman ja varmuuden vuoksi välttämisen vähentäminen. Ohjelman nyt päättyessä asenteissa on tapahtunut muutosta ja esimerkiksi allergioista aiheutuvat hoitokustannukset ovat vähentyneet.

Allergiaohjelman mukaan allergioiden syy on enemmän suojaavien tekijöiden väheneminen kuin riskitekijöiden lisääntyminen. Toimiakseen tasapainoisesti elimistön puolustusjärjestelmä tarvitsee haasteita, joita nykyinen elämäntapa ei tarjoa riittävästi.

Allergiaohjelman asiantuntijalääkäri, professori Erkka Valovirta korostaa kuitenkin, että allergeenien välttäminen vaikeassa allergiassa on tärkeää. Allergeenien välttäminen sovitaan terveydenhuollossa yksilöllisesti, niin määrällisesti kuin ajallisestikin. Voimavaroja keskitetään terveydenhuollossa vaikean allergian hoitoon ja allergioiden aiheuttamien pahenemisvaiheiden estämiseen.

- Allergiaohjelma on ollut vasta alkua muutokselle, sanoo allergiaohjelmassa alusta asti vaikuttanut emeritusprofessori Tari Haahtela.

Hänen mukaansa juuri alkanut THL:n varhaiskasvatushanke Luontoaskel hyvinvointiin on hyvä esimerkki Allergiaohjelman aloittaman työn jatkumisesta. Allergiat ja astma ovat osa niin sanottuja tarttumattomia tulehdustauteja, jotka lisääntyvät kaikkialla nopeasti kaupungistuvassa maailmassa. Siksi tarvitaan uutta ajattelua, jossa yhdistyvät niin kansanterveyden kuin luontoympäristöstä huolehtimisen näkökulmat.

Hoitokustannukset alkoivat laskea ja hyvä kehitys jatkuu

Astman ja allergian hoitokustannukset alkoivat laskea jo ohjelman viiden ensimmäisen vuoden aikana. Astmasta johtuvat ensiapukäynnit ja sairaalahoidon tarve puolittuivat. Työperäiset allergiat, kuten hyväksytyt ammattitaudit, vähentyivät 40 prosentilla.

Professori Erkka Valovirta toteaa, että myös lasten aiheettomat ja tarpeettomiksi tulleet allergiaruokavaliot ovat vähentyneet huomattavasti. Tämä tarkoittaa yhteiskunnalle matalampia kustannuksia, mutta vaikuttaa myös vapauttavasti monen lapsen, perheen kuin aikuisenkin elämään.

Allergiasta ja astmasta aiheutuvat suorat terveydenhuollon ja työkyvyttömyyden kustannukset vähenivät 2000-luvulla 15 prosentilla ja muutos jatkuu edelleen.  Vuonna 2018 yli puolet sairastavista kokee selviytyvänsä allergioiden ja astman kanssa paremmin.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

PEF-Mittari Varkauden seudun Allergia- ja astmayhdistyksen jäsenille

Varkauden seudun Allergia- ja Astmayhdistyksen nykyiset ja uudet jäsenet saavat lahjaksi PEF-mittarin. Muille kuin jäsenille yhdistys myy mittareita edulliseen hintaan Varkauden sairaalan ala-aulan Pikku Ruusu -kahviossa. Samassa rakennuksessa toimii keuhkosairauksien poliklinikka ja Varkauden Terveyskeskus.

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Herkutellaan ystävänpäivänä!