Allergiaepidemian syyt paljastuvat - Karjalatutkimus muutti ajattelua

Vuonna 1998 alkanut Karjalan allergiatutkimus on paljastanut allergiaepidemian syitä ja luonut pohjaa biodiversiteettihypoteesille. Kansallisen allergiaohjelman myötä oppeja on jo otettu käyttöön.

Kirjoitus pohjautuu artikkeliin ”Hunt for the origin of allergy – comparing the Finnish and Russian Karelia” (Haahtela et al., Clinical & Experimental Allergy 2015; 45: 891–901).

Allergia ja astma ovat varsinkin kaupungistuneiden hyvinvointiyhteiskuntien viheliäinen vitsaus. Suomessa niiden yleistyminen alkoi näkyä 1960-luvulla. Parantunut diagnostiikka ja terveydenhuollon kehittyminen selittävät osan kasvusta, mutta taustalla on myös väestön todellista allergiamuutosta.

Sen syitä lähdettiin selvittämään kansallisen FINRISK 1997 -tutkimuksen vanavedessä ...

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Tari Haahtela ja allergian lyhyt historia

’Eläköön metsien mikrobit’ kokosi viime syksynä järjestöväen Helsinkiin muistelemaan yhtä merkittävää aikakautta Allergia- ja astmaliiton toiminnassa. Vuonna 1983 sai alkunsa internet, Helsingissä järjestettiin ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat ja ympäristöministeriö aloitti toimintansa Suomessa. Neuvostoliitto myönsi presidentti Mauno Koivistolle Leninin kunniamerkin ja Michael Jackson esitteli moonwalk-tanssin. Myös Allergialiitto otti uusia askelia, kun Allergia-lehden päätoimittajan Klaus A. J. Järvisen saappaisiin astui dosentti Tari Haahtela.

Absurdi allergia, outo ja erikoinen

Kun ihminen oirehtii kasvin siitepölystä tai on kuolla maitotilkkaan, luonnonlukutaidossamme on jotakin perinpohjin pielessä.

Siitepölyseuranta käynnistyi Kaakkois-Suomessa

Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutti on aloittanut kevään siitepölyseurannan.