Allergia-, iho- ja astmaneuvonta vastaa 2/2020

Millainen allergialääke on paras siitepölykaudella?

Antihistamiini on siitepölyallergian perushoitoa. Sen voi aloittaa, kun ensimmäisiä oireita tulee. Lisäksi voi käyttää silmätippoja ja nenäsuihkeita. Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet vaikuttavat vasta muutamien päivien kuluttua. Näitä kaikkia saa apteekista ilman reseptiä. Lääkkeettömistä keinoista kannattaa kokeilla nenäkannuhuuhtelua ja myös tarkoitukseen sopivaa hengityssuojainta, jossa on FFP2-tason suojaus.

Onko olemassa allergiaperheen koiraa? Haluaisimme hankkia perheeseemme koiran, mutta yhdellä perheenjäsenellä on allergiaa. Kannattaako muiden perheenjäsenten käydä etukäteen allergiatesteissä?

Kaikki koirarodut allergisoivat eikä siten mitään allergiavapaata rotua ole. Ei voida myöskään sanoa, että jokin tietty rotu olisi parempi kuin toinen. Koirayksilöissä voi olla allergian näkökulmasta suuriakin eroja ihan saman rodunkin sisällä. Suosittelisin hakeutumaan koirakontakteihin, se on paras tapa selvittää, tuleeko oireita. Allergiatestaus ei kerro kaikkea ja etukäteen tehtynä siitä ei ole hyötyä.

Miten liman saa pois kurkusta? Mulla on ollut jo vuosia limaa kurkussa ja tuntuu että en saa sitä kunnolla pois.

Hyviä keinoja liman irtoamista helpottamaan ovat pullopuhallus ja höyryhengitys. Kun kuitenkin limaisuus on jatkunut jo noinkin pitkään, suosittelisin hakeutumaan lääkäriin. Pitkittynyt limaisuus ja yskä voivat olla merkkejä astmasta, joten tilanne on syytä selvittää.

Millainen pesuaine on hyvä atooppiselle iholle?

Atooppisen ihon pesuun voi riittää pelkkä vesipesukin. Käytettävien pesuaineiden on hyvä olla happamia (pH 3- 5,5) ja muutoin herkälle iholle sopivia. Esimerkiksi Allergiatunnuksella varustetut tuotteet ovat hajusteettomia eikä niissä ole yleisesti herkistäviä aineita. Myös pesu perusvoiteella sopii tavallisesti hyvin atooppiselle iholle.

Miten nenäkannua käytetään oikein? Voiko vettä jäädä nenään? Suola maistuu myös suussa käytön jälkeen, teenkö jotain väärin?

Nenäkannua käyttäessä päätä taivutetaan eteen ja kallistetaan sivulle. Vesi ohjataan toiseen sieraimeen ja se valuu toisesta sieraimesta ulos. Samalla on tärkeä hengittää vain suun kautta. Vesi kyllä tulee nenäonteloista ulos eikä sitä jää sisään. Nenäontelosta on yhteys nieluun, joten suolainen maku voi hyvin valua myös suuhun.  Se ei tarkoita, että teet jotain väärin. Nenäkannuhuuhtelu on hyvä keino helpottamaan oloa siitepöly- ja katupölyaikaan sekä muun limaisuuden hoidossa.

 

KYSY ALLERGIA-, IHO- JA ASTMANEUVONNASTA

Allergia- ja astmaneuvonta

puh. 0600 144 19

ma-ti klo 8-12

ke klo 14-18

(0,87 e/min + pvm)

allergianeuvoja@allergia.fi

 

Ihoneuvonta

puh. 0600 413 146

ke klo 10-12

pe klo 13-15

(0,86 €/min + 1€/puhelu + pvm/mpm)

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Sopiva dödö murrosikäiselle?

Miten ihoa suojataan pakkaselta?

Kosteutus talvella on ensiarvoisen tärkeää. Talvella valitaan täyteläisempiä voiteita kuin kesällä.

Kuinka perusvoiteita käytetään ja miten paljon?