Allergia-, iho- ja astmaneuvonta vastaa 1/2020

Minulla on atooppinen iho ja joudun käyttämään ajoittain vahvoja kortisonivoiteita. Kuinka turvallista niiden käyttö on?

Kortisonin pitkäaikaisella käytöllä on toki haittoja, kuten useimmilla lääkkeillä jossain määrin on. Atooppisessa ihottumassa lääkevoiteet ovat kuitenkin yleensä välttämätön hoitomuoto. Haitat vähenevät, kun voiteita käyttää ohjeenmukaisesti kuureittain. Kuuri kannattaa siis käyttää kunnolla loppuun ja hoitaa ihottuma kuntoon. Muutoin ihoa voidellaan perusvoiteilla. Kannattaa hoitaa ihoa hyvin silloinkin, kun se on paremmassa kunnossa. Näin voi vaikuttaa lääkevoiteen tarpeeseen. Hoitamaton ihottuma on iholle aina suurempi haitta kuin kortisonin aiheuttamat haitat.
 

Millainen ilmankostutin olisi sopiva kotikäyttöön? Onko siitä hyötyä astmaatikolle?

Kuiva sisäilma voi lisätä hengitysteiden oireilua. Myös nenän limakalvot, silmät ja iho voivat oireilla liian kuivassa sisäilmassa. Kuumahöyrystävässä kostuttimessa vesi pysyy puhtaimpana. Toki veden säännöllinen vaihto ja laitteen muu ohjeenmukainen huolto ja pesu ovat tärkeitä. Sopiva suhteellinen ilmankosteus lämmityskaudella on 25-45% välillä.
 

Olen aina ollut herkkä kylmälle. Tänä talvena minulle on kuitenkin alkanut tulla reisiin ja käsivarsiin pieniä punaisia näppylöitä, kun tulen kylmästä sisälle. Näpyt kutiavat ja punoittavat, mutta menevät kyllä itsestään ohi. Olen lukenut kylmäallergiasta, voiko kyse olla siitä?

Kyllä kyseessä voi olla kylmäurtikaria eli -nokkosihottuma. Kyse ei ole varsinaisesta allergiasta, vaan ihon reagoinnista kylmälle. Oireita voi tulla kylmällä ilmalla tai kesäisinkin esimerkiksi uidessa viileissä luonnonvesissä. Oireisiin voi kokeilla antihistamiinia, se tavallisesti auttaa. Ellei tavanomainen annostus reseptivapaata antihistamiinia auta, kannattaa käydä lääkärissä. Kuten kerroitkin, oireet helpottavat yleensä viimeistään tunnin kuluessa. Myös kehon suojaaminen lämpimillä vaatteilla helpottaa oireilua.
 

Minulla ei ole varsinaisesti todettu astmaa, mutta käytän astmalääkettä aina flunssan tullessa. Juttelin astmaa sairastavan ystäväni kanssa ja hän saa Kela-korvausta lääkkeestään. Itse maksan kuitenkin täyden hinnan, miksi näin?

Kela-korvausta voi saada silloin kun lääkitystä käytetään säännöllisesti ja astma on varmistettu puhalluskokeilla. Korvaushakemuksen voi tehdä, kun hoitavaa lääkitystä on käyttänyt kuuden kuukauden ajan. Hakemukseen tarvitaan lääkärin B-lausunto.Osa hyötyy ajoittain käytettävästä astmalääkityksestä, vaikka astmaa ei testien mukaan olisikaan. Tällöin lääkekorvausta ei tavallisesti voi saada. 

 

Share

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Petauspatjan suoja arvottiin Joensuuhun

Unihuolista unen huoltoon

Hyvin nukkuneena mieli on rauhallinen, kroppa rento ja ajatus kirkas. Eikä termi kauneusunet ole turha - levänneenä ihokin voi yleensä paremmin.

Allergiaviikko: Oikein otettu astmalääke kannattelee

Allergia-, iho- ja astmaliiton kampanjoimaa Allergiaviikkoa vietetään ensi viikolla. Nyt teemana on astman oikea hoito. Liiton kokemuksen mukaan astmaatikkojen lääkkeenottotekniikassa on usein puutteita.