
Allergia-, iho- ja astmaliitto haluaa yhtenäistää ruoka-allergiamerkinnät EU:ssa
Ravintoloiden ja kahviloiden käyttämät allergeenimerkinnät vaihtelevat eri maissa. Sama merkintä voi tarkoittaa jopa päinvastaisia asioita. Vakavasti allergiselle matkailijalle vaihtelevat käytännöt voivat aiheuttaa terveysriskin.
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan sama allergeenimerkintä voi paikasta riippuen tarkoittaa, että annos sisältää tiettyä ruoka-ainetta tai ei sisällä sitä, tai että se voidaan valmistaa ilman tätä ruoka-ainetta. Päinvastaiset merkintätavat koskevat kaikkia allergioista varoittavia merkintöjä ravintoloissa, kahviloissa ja esimerkiksi laivojen buffet-pöydissä.
Jos matkailija ei ole tietoinen sekavasta käytännöstä, hän voi tulkita ravintolan käyttämän merkinnän tietämättään väärin. Vakavasti ruoka-allergiselle tällainen vahinkoaltistus aiheuttaa pahimmillaan anafylaksian eli henkeä uhkaavan allergisen reaktion.
- Olemme olleet yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan sekä eurooppalaiseen kattojärjestöömme EFAan tämän asian tiimoilta. Molemmat ovat kanssamme samoilla linjoilla siitä, että käytäntö on saatava yhtenäiseksi EU:n sisällä, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo.
Hänen mukaansa EFA on päättänyt viedä asiaa eteenpäin, aluksi selvittämällä allergeenimerkintöihin liittyvän vallitsevan käytännön Europpassa. Allergia-, iho- ja astmaliitto tiedottaa horeca-alaa linjauksesta heti selvitystyön valmistuttua.
Allergia-, iho- ja astmaliitto on EFAn jäsen ja osallistuu EFAn jäsenenä allergiaa, astmaa ja ihon sairauksia sairastavien edunvalvontaan eurooppalaisella tasolla.
(EFA = European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients' Associations)