Aika käyttää aurinkosuojaa?

Mistä tiedän, kun on aika käyttää aurinkosuojaa? Voiko sitä käyttää myös pakkasella, vai kylmettääkö voide ihoa? Kysytään Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta.

Talven jäljiltä iho on ohuimmillaan, eikä se kestä ultraviolettisäteilyä yhtä hyvin kuin loppukesällä. Lyhytkin aika kevätauringossa voi polttaa ihoa, jos iho on hyvin vaalea ja ohut. Palanut iho punoittaa ja tuntuu kuumottavalta ja aristavalta.

UV-säteilyltä suojautumista suositellaan, kun UV-indeksi ylittää kolmen. Talvella kannattaa kuitenkin muistaa, että lumi heijastaa jopa yli 80 % UV-säteistä ja tällöin iho tulisi suojata auringolta, vaikka UV-indeksi olisi kolmea matalampi. Lumesta heijastuva UV-säteily voi myös aiheuttaa silmien sarveiskalvon tulehduksen eli ns. lumisokeuden, jos silmiä ei suojata ulkoillessa aurinkolaseilla.

Talvella auringossa ulkoillessa iho kannattaa suojata ensisijaisesti vaatteilla, kuten huivilla tai kypärämyssyllä. Aurinkovoiteita tarvitaan silloin, jos ihoa ei saada suojattua tarpeeksi vaatteilla.

Aurinkovoide tulisi levittää iholle hyvissä ajoin, jopa kaksi tuntia ennen pakkaseen menoa, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla.

Suojakertoimeksi kannattaa valita SK 50, jotta talven jäljiltä vaalea ja ohentunut iho saa riittävän suojan. 

Kysymyksiin vastasi iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksestä.

Valtakunnallinen iho- ja kosmetiikkaneuvonta

Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonta on valtakunnallinen palvelu kaikille.
Yhteystiedot: p. 010 2790 991 tai 040 834 8803. Sähköposti: kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.

Share

Keskustele ja kommentoi

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

Päivitä tietosi atooppisen ihottuman hoidosta

Keskiviikkona 28.9. kello 14 allergia- ja astmaneuvoja Marjo Tähtinen kertoo atooppisen ihon hoidosta Allergia- ja astmaliiton livelähetyksessä. Uusi Käypä Hoito -suositus on julkaistu - mitä atoopikon kannattaa niistä tietää? Mitkä ovat keskeisiä avainkohtia atooppisen ihon hoidossa?

Mustapippurikeksit - gluteeniton, maidoton, kananmunaton ja sojaton

Sopiva dödö murrosikäiselle?